Logotyp: Sydnärkes kommunalförbund

Planera för en hållbar midsommar

Midsommarmat

Tips inför midsommar

Lite blandade tips:

Engångsartiklar genererar mycket avfall, och oftast helt i onödan.

  • Hoppa över engångstallrikar, glas och bestick. Duka med riktigt porslin om ni ska sitta till bords, eller investera i ett bra picknick-set som du kan använda hur många gånger som helst.
  • Använd kranvatten hemifrån istället för att köpa vatten på flaska eller burk.
  • Att erbjuda buffé gör att gästerna själva kan välja vad och hur mycket de vill äta, vilket minskar risken för matsvinn.
  • Ha en plan för vad ni kan göra med eventuell mat som blir över. Kanske skickar ni med gästerna en doggy-bag på vägen hem? Eller serverar resterna från middagen som nattamat? Eller satsar på en tapas-kväll eller smörrebröd under kommande dagar?

Fakta matsvinn.

Under högtider är det lätt att unna sig lite extra av den goda maten. Men idag slängs ungefär en tredjedel av alla livsmedel som produceras – vi köper för mycket, glömmer maten längst in i kylskåpet och kastar det som blir över i stället för att äta upp resterna. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Planera inköpen bättre och ta hand om resterna i stället för att kasta dem. Ett hushåll kan spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn (Källa: Livsmedelsverket)

Vi önskar er alla en riktigt Glad Midsommar!