Logotyp: Sydnärkes kommunalförbund

Minska ditt avfall

Leksaker

Välj begagnade leksaker

Byt, låna, skänk, hyr eller köp begagnat. För den som använder en leksak för första gången är den alltid ny, även om någon annan använt den förut.

Leksaker som ditt barn tröttnat på kan vara jättespännande för någon annan. Sälj eller skänk bort dem istället för att slänga, så kan du minska avfallet med över 30 kg och spara 800 kr per år.

Byt, låna, skänk eller köp begagnat

Köp och sälj på second hand, loppis eller på nätet. Byt eller skänk leksaker ditt barn har vuxit ifrån och fråga vad du kan få från släkt och vänner. Kolla upp om det anordnas en bytesdag i närheten, eller om det finns möjlighet att hyra leksaker där du bor. Att låna först är ett bra sätt att testa om en ny leksak går hem eller inte.

Låna leksaker och annat

På många platser i landet finns Fritidsbanken, där kan man låna sport- och fritidsprylar. Läs mer på: www.fritidsbanken.se Länk till annan webbplats.

Visste du att ...

... ett barn i åldern tre till fem år i genomsnitt har 536 leksaker?

Genom att köpa begagnat, skänka och låna leksaker kan du minska ditt avfall med 32 kg, din klimatpåverkan med 47 kg CO2e och spara 800 kronor. Beräkningen baseras på att hälften av de införskaffade leksakerna är begagnade och att hälften skänks eller säljs vidare när barnet vuxit ifrån dem.

Källa: sopor.nu