Logotyp: Sydnärkes kommunalförbund

Matavfallsinsamling

Sortera dina matrester med Gröna Påsen

Vi samlar in matavfallet med "Gröna Påsen" som sedan blir biogas och biogödsel.

Smarta och Smita med gröna påsen

Så här går det till:

  1. Du slänger dina matrester i den gröna påsen.
  2. När påsen är full knyter du en dubbelknut och slänger den i din vanliga soptunna.
  3. Sopbilen tömmer soptunnan som vanligt och soppåsarna körs sedan till sopsorteringsanläggningen.
  4. De gröna påsarna sorteras ut automatiskt med hjälp av en kamera i anläggningen.
  5. Matresterna i de gröna påsarna omvandlas till biogas och biogödsel hos Svensk Biogas.
  6. Biogasen används som fordonsbränsle och biogödseln ersätter konstgödsel i lantbruket.

Detta kan slängas i den gröna påsen

Matrester, frukt och grönt, matfett, ben och skal, kaffesump och tepåsar.


Detta ska inte slängas i den gröna påsen

Servetter och papper, växter, tobak, läkemedel, tuggummi.

För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, äggskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump. Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, plast och allt som ska till övrig återvinning i den gröna påsen.

Var placerar jag den gröna påsen?

Den gröna påsen placeras i en separat påshållare. För att undvika lukt ska påshållaren inte ha något lock. Förslagsvis placerar du påshållaren under diskbänken bredvid din vanliga soppåse.

Vad gör jag när de gröna påsarna är slut?

Du som bor i villa knyter en grön påse runt handtaget på din soptunna när du behöver nya påsar. Då lämnar chauffören en ny rulle med påsar när soptunnan töms. När du har fått de nya påsarna är det viktigt att du tar bort påsen, som du knutit, från soptunnan.

Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller förening när de gröna påsarna är slut. De gröna påsarna kostar inget extra utan ingår i avgiften för sophämtning.

Har du missat att knyta en påse på din soptunna?

Lugn, du kan hämta en rulle på återvinningscentralen i vår rullomat.

Är du hyresvärd/vaktmästare?

När de gröna påsarna börjar ta slut kan du kontakta kundtjänst tel: 0582-68 57 00 eller här: Beställning av gröna påsar Öppnas i nytt fönster. så får du nya påsarna levererade. Ange om du behöver stora eller små påsar, adress, kontaktperson samt telefonnummer.

Utkörning av påsar sker kontinuerligt, men det är ändå bra om du är ute i god tid för att beställa dessa.

Kan jag fortsätta kompostera hemma?

Du som komposterar dina matrester själv får fortsätta med det om du vill, under förutsättning att du har anmält det till miljöförvaltningen. Om du bor i Askersunds, Laxå eller Lekebergs kommun anmäler du detta till Sydnärkes Miljöförvaltning Länk till annan webbplats. för att få ett kompostbeslut. Bor du däremot i Hallsbergs kommun gör du en anmälan till Boende och trafik, Hallsbergs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Miljöförvaltningarna tar ut en handläggningsavgift för kompostbeslut, se resp. miljöförvaltning.

Men om du använder den gröna påsen istället så blir miljönyttan större eftersom matresterna då blir både biogas och biogödsel.

Du vet väl att allt i soptunnan ska ligga i plastpåse med dubbelknut?

Allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara förpackat i plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att förhindra att påsen öppnas och att lösa föremål hamnar i soptunnan. Lösa föremål ställer till problem i sorteringsanläggningen och då kommer matresterna inte till nytta som biogas.