Logotyp: Sydnärkes kommunalförbund

Återvinningsstationer

 

På en återvinningsstation kan privatpersoner lämna sina tidningar, pappersförpackningar, metallförpackningar, plastförpackningar och glas. På de flesta återvinningsstationer kan även småbatterier lämnas.

 

Hitta en återvinningsstation

Sorteringsinformation

Förpackningar som lämnas i återvinningsbehållare ska vara tomma och rena.

Om en förpackning består av olika material ska den delas upp och materialen lämnas sedan var för sig. Kan den inte delas sorterar man efter det material som förpackningen till största delen består av. Tidningar samt förpackningar av glas, metall, plast och papper skall hushållen själv transportera till någon återvinningsstation.

Det är endast tillåtet att lämna förpackningar och tidningar vid återvinningsstationerna. Annat avfall som grovavfall, farligt avfall får du lämna på återvinningscentralen.​

 

 

PLASTFÖRPACKNINGAR - Plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt), chipspåsar, frigolit. Frigolit räknas också till plastförpackningar. Frigolittråg till kött och fisk ska alltså läggas i behållaren för plastförpackningar.

 

 

PAPPERSFÖRPACKNINGAR - Pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo, möbler mm. Vik ihop och platta till pappersförpackningen, så tar den mindre plats.

 

 

METALLFÖRPACKNINGAR - Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, penseltorra målarburkar (torra och urskrapade), även folien på crème fraiche-burken och skruvkorkar. Alla förpackningar är viktiga.

 

 

GLASFÖRPACKNINGAR - Flaskor och burkar. Färgade och ofärgade glasförpackningar sorteras var för sig. Skruvkorkar av metall ska inte sitta kvar på flaskorna, men ringen som är kvar efter korken kan dock sitta kvar.

 

 

TIDNINGAR/RETURPAPPER - Dags– och veckotidning, tidskrifter, kataloger (postorder– och resekataloger), reklamblad, broschyrer, skriv-/ritpapper och pocketböcker. Häftklamrar och spiraler behöver du inte ta bort från tidningar eller block.

 

 

Insamlingsstatistik för Sverige 2017

Så här mycket förpackningar och tidningar samlades in per invånare under 2017 på FTI:s återvinningsstationer:

  • Glasförpackningar: 21,11 kg
  • Pappersförpackningar: 13,2 kg
  • Plastförpackningar: 6,49 kg
  • Metallförpackningar: 1,63 kg
  • Tidningar: 21,7 kg

 

Synpunkter om städning och tömning

Har du frågor om sortering eller vill lämna synpunkter så kontaktar du FTIAB.

Formulär: formulär för synpunkterlänk till annan webbplats

E-post: info@ftiab.se

Servicetelefon: 0200-88 03 11
Servicetelefonen är bemannad alla vardagar klockan 08.00-20.00 och helger/helgdagar klockan 10.00-16.00. Samtalet är gratis. Se hemsidan för eventuella ändringar i öppettiderna.länk till annan webbplats