Logotyp: Sydnärkes kommunalförbund

Återvinningsstationer

Här kan du lämna dina förpackningar och tidningar.

Alla vinner när du återvinner!

Den gamla kapsylen kan förvandlas till plåt för bilkarosser. Det tomma tvättmedelspaketet blir till exempel en ny skokartong. Gårdagens tidning blir morgondagens. Naturens råvaror används igen och massor med energi sparas. På så vi hjälps vi alla åt att skapa en bättre värld att leva i.

ÅTERVINNING

Alla förpackningar och tidningar som samlas in körs till återvinning för att bli nya förpackningar och produkter. Plastförpackningar blir råvara till exempelvis diskborstar, blomkrukor och plastpåsar. Glas- och pappersförpackningar blir oftast förpackningar igen. Metallförpackningar kan bli armeringsjärn och lästa tidningar kan bli hushållspapper eller nytt tidningspapper.

PRODUCENTANSVAR

I Sverige har vi en regel som kallas producentansvar. Det innebär att företag som tar fram eller säljer förpackningar och tidningar ansvarar för att de samlas in och återvinns. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, jobbar på uppdrag av dessa företag. Det ska vara lätt att återvinna samtidigt som nyttan för miljön blir så stor som möjligt. Men din hjälp behövs för att det ska lyckas!

ÅTERVINNINGSSTATIONER

FTI ansvarar för alla obemannade återvinningsstationer runt om i Sverige. Hit går du för att lämna tidningar och förpackningar av plast, papper, metall och glas till återvinning. Om du bor i en fastighet med egen insamling av tidningar och förpackningar lämnar du det där.

MER INFORMATION

På www.ftiab.se/hitta-återvinningsstation kan du hitta din närmaste återvinningsstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och se när den töms och städas. Här finns också sorteringsguider, filmer om återvinning, tips och råd samt information om verksamheten.

Om du har frågor om återvinning av tidningar och förpackningar kan du kontakta FTI på kontakt@ftiab.se eller 0200-880311.


PLASTFÖRPACKNINGAR Exempel: Flaskor, burkar, platspåsar, refillpaket, plasttuber, chipspåsar och frigolit.

Ta av korkar och lock. Töm din påse med plastförpackningar i behållaren så att de ligger var för sig. Det underlättar senare i återvinningen.

Plastprodukter som inte är förpackningar lämnas som grov- eller hushållsavfall, till exempel möbler och leksaker. Returflaskor lämnas mot pant i butik.

PAPPERSFÖRPACKNINGAR Exempel: Pasta-, mjölk- och juicepaket, papperspåsar, skokartonger, toarullar och wellpapplådor.

Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara utrymme.

Kuvert läggs i hushållsavfallet eller brännbart avfall. Tidningar, reklamblad och liknande läggs i behållaren för tidningar.

METALLFÖRPACKNINGAR Exempel: Konservburkar, tomma sprayburkar, tuber, kapsyler, lock och tomma färgburkar.

Böj in vassa lock på konservburken. Låt korken på tuber sitta kvar.

Burkar som innehåller färg- och limrester lämnas som farligt avfall. Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar, lämnas som grov- eller hushållsavfall. Returburkar lämnas mot pant i butik.

GLASFÖRPACKNINGAR Exempel: Flaskor och burkar av färgat eller av ofärgat glas.

Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem efter respektive material. Sortera färgade och ofärgade glasförpackningar i rätt behållare.

Returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och övriga produkter, som inte är förpackningar, lämnas som grov- eller hushållsavfall. Glödlampor och lysrör lämnas vanligen på kommunens bemannade återvinningscentraler.


TIDNINGAR/RETURPAPPER Exempel: Dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, pocketböcker och skriv/ritpapper.

Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar.

Kuvert och inbundna böcker läggs i hushållsavfallet eller brännbart avfall. Papperskassar, kartonger och liknande läggs i behållaren för pappersförpackningar.

 

Insamlingsstatistik för Sverige 2019

Så här mycket förpackningar och tidningar samlades in per invånare under 2019 på FTI:s återvinningsstationer:

  • Glasförpackningar: 22,1 kg
  • Pappersförpackningar: 14,6 kg
  • Plastförpackningar: 7,9 kg
  • Metallförpackningar: 1,7 kg
  • Tidningar: 16 kg