Logotyp: Sydnärkes kommunalförbund

2015-06-22

Deltagarrekord i Håll Sverige Rents skräpplockardagar!

Årets skräpplockardagar är avslutade och vi kan glädjande nog konstatera att vi har slagit rekord! 268 kommuner och 804 570 skräpplockare deltog i Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter 2015. Det är 90 % av Sveriges kommuner.

I Örebro län deltog 225 enheter och 18 125 deltagare, av dessa så var 33 enheter och 2 286 deltagare från Askersund, Laxå, Lekeberg och Hallsberg.

Stort tack till alla som var med och bidrog med ert engagemang!


Om Håll Sverige Rents skräpplockardagar för skolor och förskolor

Håll Sverige Rent har organiserat skräpplockardagar i flera decennier - och det är inte bara för att tillfälligt göra miljön lite renare. Vi tror att den som plockat skräp undviker att skräpa ned i fortsättningen. Vi tror också att det är lättare att ta till sig globala miljöproblem om vi själva är med och påverkar vår närmiljö. Under Håll Sverige Rents Skräpplockardagar är barn och ungdomar med i ett positivt förändringsarbete och gör skillnad själva. Dessutom är Skräpplockardagarna ett ypperligt tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som till exempel nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätten.

Hur går det till?

Först anmäler ni er på Håll Sverige Rents hemsida och sedan plockar ni skräp i ert närområde och visar att ni tycker att nedskräpning är fel! I våra kommuner kan ni få Håll Sverige Rents säckar, påsar och engångstatueringar till skräpplockningen. Använd gärna Håll Sverige Rents Skräpplockardagar för skola och förskola till att arbeta pedagogiskt med nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätt.

När är Skräpplockardagarna för skola och förskola egentligen?

Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2015 pågår under april och maj månad.

Vad gör man med skräpet när man har plockat klart?

Skräp kan alltid lämnas på kommunens återvinningscentraler om det inte får plats i den vanliga soptunnan. Förpackningar lämnas som vanligt på återvinningsstationen. Och panta gärna såklart! Kolla vad som gäller i din kommun.

Kostar det något att vara med eller får man betalt?

Det kostar ingenting att vara med i Skräpplockardagarna för skola och förskola och man får heller inte betalt. 

Håll Sverige Rents Skräpplockardagar är en del av "Let's do it! World Cleanup"

Från och med 2012 är Håll Sverige Rents Skräpplockardagar en del av den globala kampanjen Let's do it! World Cleanup. Det är en kampanj som vill engagera alla att ta ställning mot nedskräpningen och göra en insats under perioden slutet av mars till slutet av september varje år. Let´s do it World finns idag i 112 länder världen runt. Initiativet byggs helt på frivilliga insatser, precis som Håll Sverige Rents Skräpplockardagar.